Läntisen Porin joukkoliikenteen vaihtoehdot kustannusten näkökulmasta

| |



TIEDOTE 1.9.2011


LÄNTISEN PORIN JOUKKOLIIKENNE ON TALOUDELLISESTI MAHDOLLISTA JÄRJESTÄÄ RAIDELIIKENTEELLÄ

Läntisen Porin joukkoliikennejärjestelmä vaihtoehdot liikennöintikustannusten näkökulmasta–selvitys osoittaa että joukkoliikenteen järjestäminen raideliikenteellä on taloudellisesti mahdollista. Selvityksessä tarkastellut liikennöintimallien kustannukset ovat samaa luokkaa. Linja­-autoliikenteen korvaaminen samantasoisella raideliikenteellä on maailmalla lisännyt matkustajamääriä. Erityyppisen raitioliikenteen mahdollisuuksia ovat Suomessa jossain laajuudessa jo virallisesti selvittäneet Tampere, Espoo, Vantaa, Turku, Oulu, Kouvola ja Vaasa.

Raideliikenne olisi kustannustehokasta
Kun vertaillaan kapasiteetti, olisi raideratkaisun tarjoama matkustajapaikkojen määrä nykyiseen verrattuna samalla kustannustasolla noin 6 % suurempi välillä Meri-Pori ­- Keskusta ruuhkatunnin aikana. Lisäksi raideratkaisun kapasiteettia voidaan vielä lisätä merkittävästi samalla matkustajapaikkakohtaisien kustannuksien laskiessa. Nykyisen Läntisen Porin joukkoliikenteen kulut ovat Helsingin ja Tampereen kilpailutettujen linjojen hintatasolla arvioiden noin 2,3 miljoonaa euroa. Vastaavan tasoisen liikenteen tarjoaminen raide­ ja linja­-autoliikenteen yhdistelmällä ei näyttäisi selvityksen perusteella tulevan liikennöintitaloudeltaan nykyistä kalliimmaksi.

Joukkoliikenteeseen tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja
Jotta paikallisraideliikenne olisi mahdollista Porin kokoisella kaupunkiseudulla tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja. Selvityksessä malliksi on otettu juna- ja raitiotieliikenteen hyötyjen yhdistäminen. Rautatien käyttäminen on Meri-Porin raideliikenteen reunaehto, sillä väestöpohja erillisen rai­tiotien rakentamiselle ei ole riittävä. Käytännössä kyseessä olisi saksalaisen Karlsruhen kaupungin mukaan nimetty Karlsruhen-malli ja sen eri variaatiot, kuten Chemitzin­ tai Nordhausenin-malli. Niissä raitiovaunut kulkevat niin raitio­ kuin rautatielläkin.

Kiskoliikenne lisää matkustajamääriä
Linja­-autoliikenteen korvaamisen raideliikenteellä on osoitettu kasvattavan matkustajamääriä sekä Suomessa että maailmalla. Esimerkiksi Hel­singissä bussilinjan 17 korvaaminen raitiotielinjalla 9 Kolmikulma - Itä-Pasila lisäsi matkustajamääriä 65 %. Samanaikaisesti muut saman suun­taiset linjat eivät menettäneet matkustajiaan. Lisääntyneet matkustajamäärät lisää myös lipputuloja ja näin parantavat joukkoliikenteen kannattavuutta. Liikenneyhteydet vaikuttavat lisäksi maan ja kiinteistöjen arvoon. Kalliina pidetyt investoinnit voivat olla kannattavia, kun otetaan huomioon niiden aiheuttama kiinteistöjen ja maan arvonnousu tai mahdollisuudet säästää kaupunkirakentamisen muissa kuluissa.

Työn voi ladata PDF-dokumenttina osoitteesta:
https://jpackalen.github.io/lantisen_porin_joukkoliikennejarjestelma_vaihtoehdot.pdf

- Joona

Blogitekstien asiasanat